22 Mart 2025

Girişimcilikte Yer Seçimi: Ofis/Dükkan Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?

iş kurma maliyetleri ve ofis masrafları

Girişimcilikte en önemli etkenlerden ve masraf kalemlerinden biridir; Ofis/Dükkan tutulması ve dekorasyonu.

Yer Seçimi; yapmayı planladığınız işe ve hedef kitlenize göre değişmekle beraber, ticaret ortamları, çarşı, iş/alışveriş merkezleri, kent merkezi ve toplanma noktaları, ana cadde üzerleri, okul/üniversite çevresi gibi mekanlar öncelikli tercih edilmesi gereken yerler arasındadır.

Eğer ürün/ürünler satıyorsanız; insanlar genelde alışverişe çıktıklarında ihtiyaçlarını uzun uzun farklı yerleri dolaşarak değil, tek bir yer/çevrede alışverişlerini bitirip fazla yorulmadan evlerine dönmek isterler. Bu yüzden çarşı, alışveriş merkezi sık gidilen bir pasaj veya Pazar gibi yerler size daha uygun olabilir. Ancak, bulunduğunuz yerde pek bulunmayan hatta sadece sizde olan ve talep gören  ürün/ürünlere sahipseniz, bu durumda yer seçimi özgürlüğünüz artar.

Aynı şey hizmet sektörleri için de geçerlidir. Avukatlar Adliyeye yakın, eczacılar hastane ve sağlık ocaklarına, araba tamircileri sanayi sitelerinde, lokantalar yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde, el işi ürünler satanlar tuhafiye ve takıcıların olduğu çarşı civarlarında veya turistik merkezlerde ofis/dükkan tutarlar.

Peki, Ofis/Dükkan Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Masrafları nasıl hesaplarız, beklenmedik masraflar neler olabilir?

Tutmak istediğiniz yere karar vermenizle iş bitmiyor maalesef… Mekan sahibiyle/emlakçıyla anlaşmanız ve yapacağınız sözleşme, mekana dair detaylar umduğunuzdan çok daha fazla sizi zorlayabilir. Ayrıca; mekanla ilgili masraf hesaplarınızı en az 1 yıllık yapmanızı öneririm, bu daha gerçekçi ilerlemenizi ve önünüzü gören bir planlama yapabilmenizi sağlar.

Öncelikle şunu söyleyebilirim ki; mekan sahibinin/emlakçının sizden beklentileri kadar, sizin de mekandan ve sahibinden/emlakçıdan beklentileriniz ve bunu net bir şekilde aktarmanız ve anlaşmaya karar verdikten sonra bu noktaları kontratınız üzerinde tek tek belirtmeniz önemlidir.

Mekan kirası dışında, her ay  %20 stopaj vergisi ödeyeceğinizi göz önünde bulundurun. Yani 400 TL.ye tuttuğunuz bir yer için 80 TL. stopaj ödersiniz, bu durumda kiranız aslında 480 TL.ye gelir.

Ofis/Dükkanın içine masraf gerekiyorsa, bunların nasıl ve hangi taraflar tarafından halledileceğini mutlaka netleştirin ve kontrata eklettirin.

Ofis/Dükkana dair;

* Yer sahibine ait tapu örneğini veya emlakçı yetkili temsilci belgesini görün.

* Tutacağınız aya ait elektrik, su, doğalgaz, aidat borcu yoktur resmi yazısını mutlaka  isteyin ve bu yazı olmadan kontrata imza atmayın. Net olun. Eğer bu konuda size  zorluk/ bahaneler çıkarılıyorsa, bilin ki daha sonra karşınıza çok daha fazla sıkıntı çıkabilir, başka bir ofis/dükkan arayışına geçin.

* Mekanın işyeri olarak kullanılabilir izni var mı, tabela yerleştirme imkanları nasıl öğrenin.

* Ofis/Dükkanda var olan demirbaş veya nitelikler kadar olmayanları/eksiklikleri de kontratta belirtin. Mesela; boya-badana olmadan teslim alınmıştır gibi, böylece çıkarken fazladan boya-badana yapıp masrafa girmek zorunda kalmazsınız. Temel olarak yapılması gereken masrafları ise; mekan sahibi/emlakçıyla görüşmenize bağlı olarak kiradan düşme olanaklarını da görüşün ama şunu da unutmayın; her şey iletişime bağlı olarak gelişir, piyasaya-bölgeye hakimiyetiniz alışverişinizin kalitesini belirler.

* Ofis/Dükkan Anahtarlarını mutlaka değiştirin.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar… Eğer sizin de eklemek istedikleriniz olursa ve paylaşırsanız sevinirim, böylece daha çok girişimci arkadaşımızı bilgilendirmiş oluruz.

Eklemeler:

* Coldwell Banker Türkiye Franchise Satış Danışmanı Zeynep İnce, yazıyı okuduktan sonra incelik gösterip, ofis seçiminde dikkat edilecek konulara katkıda bulunmak ve sizlerle paylaşmak için bana, çok güzel bilgiler içeren aşağıdaki web blog adresini gönderdi,  faydalanmanız dileğiyle…

http://gayrimenkulgirisimcileri.blogcu.com/etiket/LOKASYON



Kişisel Gelişim

Evden Yaptığım İşimi Nasıl Geliştirip Büyütebilirim?

by Editör in E-Ticaret 0

Bir arkadaşım, geçenlerde evinde lüks ve oldukça zarif hediye paketleri yapma işine başladı.. Yeni ve küçük bir girişimci olarak, kendisi işini geliştirip büyütmek ve devamlı müşteriler edinip sayılarını çoğaltmak için yapılabilecek şeyleri, farklı yöntemleri öğrenmek [...]

İlk yorum sizden gelsin!

Yorum Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.


*