
2006 Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus, Bangladeş’te çaresiz durumdaki 42 yoksul kadına vermiş olduğu bir miktar borç parayla; 1976 yılında fakirlerin sahibi olduğu ve sadece fakirlere kredi veren bir köylü bankası olan Grameen bankasını kurarak bu stratejik projenin temelini atmıştır. Başlangıçta, hiç kimse mikrokredi sistemine inanmadığı için; Muhammed Yunus’un cebinden verdiği borç miktarı olan 27 ABD doları karşılığında; Bangladeş para birimi ile her yoksul kadına 1 dolardan daha küçük miktarda para verilebilmiştir. Örnek olarak; borç alan 42 kadından birisi bambu sandalye yaparak geçimini elde ederken, günde sadece iki sent kar elde edebiliyordu. Profesör Yunus; tefecilerin, aşırı yoksulluğun yaşandığı ortamda kadınlara verdikleri borçla üretilen sandalyelerden elde ettikleri gelirle; aldıkları borcu çok zor karşıladıklarını öğrenince, hayretler içinde kaldı. Ancak, Profesör Yunus’un verdiği borçla kadınlar; ürettiklerini satarak günde iki sent gelirden, 1.25 ABD dolar gibi çok yüksek bir gelir elde etme noktasına gelmeyi başardılar.
Mikrokredi, Türkiye dâhil 175 ülkede uygulanmakta olan ve aileleri ile birlikte 600 milyon kişiye, bir başkasına avuç açmadan; onurlu bir şekilde kendi kendilerine gelir elde etmelerini sağlamayı hedefleyen bir stratejik programdır.
• 2006 yılında Nobel Barış ödülü almıştır.
• 24 Mart 2008 tarihli Time dergisinin kapağında, “Dünyayı Değiştiren 10 Fikirden Biri Olarak” açıklanmıştır.
• 2 Aralık 2008 tarihinde Nobel Ödülü sahibi Muhammed Yunus ile Türkiye’de müştereken yürüttüğümüz Türkiye Grameen Mikrokredi Programının Kahramanmaraş uygulaması; 47 ülkenin üyesi olduğu Avrupa Konseyine sunulan 600 proje içinden Avrupa Birliği ödülü almıştır.
Türkiye’de mikrokredi, 2003 yılında 22. Dönem Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından başlatılmıştır.
Türkiye Grameen Mikrokredi Programı ( TGMP ) olarak 2009 hedefimiz 20.000.000 TL Mikrokredi vermek idi. Hedeflediğimiz rakamın üstüne çıkarak, 21.128.454 TL Mikrokredi verilmesini sağladık.
2010 yılı için verilecek olan Mikrokredi hedefimiz 40.000.000 TL’dir.
2009 yılı sonunda Türkiye genelinde 55 Şube açıp 30.000 yoksul girişimci kadına mikrokredi vermeyi hedefliyorduk. Bu hedefimizi; 55 Şube ve 29.077 kişiye kredi vererek gerçekleştirdik
2009 yılı sonucunda dağıtılan kredilerde kefalet, teminat ve icra süreci olmamasına rağmen GERİ DÖNÜŞ ORANI %100 olması; doğru kişilere doğru zamanda Mikro Kredinin verildiğini ve sistemin ne kadar hatasız çalıştığının göstergesidir.
2009 yılı sonu itibariyle, kredi kullanan Girişimci kadınlar bu kredilerini 212 farklı iş için kullanmışlardır.
2009 yılı itibariyle; Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Denizli, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kayseri, Kahramanmaraş, Kırşehir, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Rize, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Yozgat ve Zonguldak’ta Mikrokredi faaliyetlerimiz yürütülmektedir.
2010 yılında yine Türkiye genelinde her ilde bir şube açarak toplamda 81 Şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. 2010 yılı içerisinde öncelikli olarak faaliyetlerimizin olmadığı TÜM İLLERDE Mikrokredi çalışmalarını başlatmak.
2010 yılı sonunda 40.000 yoksul girişimci kadına ulaşmak hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Prof. Dr. Aziz AKGÜL
Yorum Yazın